Smaak Groenten

Arthur Nooren huurt sinds het voorjaar van 2020 1 ha van de Beemster Bron. Hier teelt hij onder de naam Smaak Groenten groenten en kruiden, die in harmonie met de natuur groeien. Doordat het land nooit kaal ligt, wordt er continu organische stof gebonden en dat zorgt voor een rijke ecologie en hoge biodiversiteit. Onkruiden krijgen de tijd om tot bloei te komen, waardoor bijen, vlinders en andere bestuivers worden aangetrokken.

Arthur levert zijn producten aan gerenommeerde restaurants en aan particulieren.

Arthur Nooren ontvangt ook graag mensen die zelf actief zijn in eigen achtertuin of volkstuin, voor excursies. Op die manier leren zij anders te kijken naar tuinieren en zullen zij zich verbazen over de manier waarop Arthur zijn productie haalt. Een totaal andere manier dan men gewend is en die behalve lekkere groenten ook een gezonde en duurzame tuin oplevert.

SnoeienDoetBloeien

Sabrina Lang-Hol is een van de ondernemers verbonden aan de Beemsterbron.

Zij is opgegroeid in een fruitbomenregio aan de voet van het Zwarte Woud, woont sinds 10 jaar in Nederland en is gespecialiseerd in snoei en onderhoud van fruitbomen. In 2019 heeft zij haar eigen bedrijf SnoeienDoetBloeien opgericht en snoeit ze gepassioneerd de fruitbomen van haar snelgroeiende klantenkring.

Ook onze perenboomgaard moet onderhouden worden willen we nog vele jaren genieten van prachtig bloeiende perenbomen en ons verheugen op een goede oogst tijdens de perenplukdagen! Daarom zijn wij blij dat Sabrina bij ons de workshops ‘Het Snoeien van Fruitbomen’ houdt.

Deze activiteit past helemaal binnen het concept van de Beemsterbron: Het Snoeien van Fruitbomen als educatieve en ambachtelijke activiteit met het karakter van “werkend leren” passend bij de boomgaard en de Beemster.

De basisworkshop duurt 6 uur en bestaat uit een theoretisch gedeelte en vooral veel praktijk buiten in de prachtige perenboomgaard.

Na succesvolle deelname kunt u zelfstandig een jaarlijkse onderhoudssnoei uitvoeren. Met de basiskennis op zak krijgt u bovendien toegang tot de snoeipraktijkdagen. Deze zijn bedoeld om verder te oefenen, gezellig samen in de natuur te werken en de 900 oude karakteristieke perenbomen te onderhouden. Vrijwilligerswerk voor de gepassioneerde snoeier is zeker bespreekbaar.

Meer informatie, datums en aanmeldformulier vindt u op Sabrina’s website: https://snoeiendoetbloeien.nl/workshops.html

bijenhotel
Jan's bijenhotels

De bijen in Nederland hebben het zwaar. En dat terwijl ze enorm belangrijk zijn voor onze voedselproductie.

Wil je ze helpen? De bijenhotels van Jan Konijn zijn zó ontworpen, dat een bij er graag nestelt. En ze zijn allemaal uniek, want gemaakt van snoeihout uit de perenboomgaard en het resthout van de School voor Meubelmaken.

Jan heeft nu ook een bouwpakket samengesteld zodat je zelf een hotel kunt bouwen. Met een uitgebreide handleiding ben je een paar uurtjes zoet. Een heerlijke, leerzame bezigheid voor jong en oud.

Elk bijenhotel is uniek en kost 75 euro.
Een zelfbouwpakket kost 50 euro.

De opbrengst gaat volledig naar ons Timmerproject in Guatemala, zodat  kinderen daar ook een hotel kunnen bouwen.

Relevante links:
Op dit filmpje zie je hoe een bij een hotel gebruikt
Op deze site lees je alles over bijen
En hier lees je alles over het Timmerproject Guatemala

Kookstudio Paul en Lisa

Vanaf 2021!

Van het land in de pan, dat is het motto van deze kookstudio. Paul en Lisa geven kooklessen vanuit de bron: eerst oogst je ingredienten op het land van Arthur, vervolgens verwerk je je oogst onder begeleiding van en met de recepten van Paul en Lisa. Zo stel je samen een heerlijke maaltijd samen waar je met elkaar van geniet. Leerzaam en lekker!

De workshops starten in 2021 dus houd de kalender in de gaten!